Teknolojinin gelişmesiyle birlikte neredeyse tüm işlemlerimizi internet ortamında gerçekleştirebiliyoruz. İnternet ortamında çeşitli günlük işlemlerimizi gerçekleştirebildiğimiz gibi aynı zamanda iş hayatımızda da internet ortamını kullanabiliyoruz.
Teknolojinin gelişmesi ve internetin kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte iş hayatında çeşitli yenilikler ortaya çıkmaya başladı. Pek çok farklı yenilik yaşanmasına rağmen, bu yeniliklerden belki de en önemlisi Bulut Teknolojisi olarak bilinen Bulut Tabanlı’dır.
Bu yazımızda sizler için Bulut tabanlı Ne Demek, Bulut Tabanlı Uygulamalar Nelerdir ve Bulut Tabanlı Çözümler Nelerdir sorularına cevap vereceğiz.
Bulut Tabanlı Ne Demek?
Bulut Teknolojisi ya da Cloud Computing olarak da bilinen Bulut Tabanlı; akıllı telefon, tablet ya da bilgisayar gibi çeşitli teknolojik cihazlar ile ulaşılabilen, veri paylaşımı sağlayan, internet tabanlı bir veri depolama sistemidir. Bulut tabanlı ile yer ve zaman kısıtlaması olmadan işlemler yapılabilir.
Bulut tabanlı depolama sistemlerinin çeşitli avantajları vardır. Örneğin; hiçbir kurulum gerektirmediği için pratiktir, maliyet tasarrufu sağlar, hızlıdır ve güvenlidir. Bu gibi çeşitli avantajlarından dolayı bulut tabanlı uygulama ya da depolama sistemleri günümüzde sık sık kullanılıyor.
Bulut Tabanlı Uygulamalar Nelerdir?
Bulut tabanlı uygulamalar sahip olduğu avantajlar ile günümüzde sık sık tercih ediliyor. Özellikle kurumsal firmaların sık sık faydalandığı bulut tabanlı uygulamalardan bazıları şu şekildedir;
· Google Drive
· Apple iCloud
· Microsoft OneDrive
· Yandex Disk
· Salesforce.com
· Google Apps
· Fizy.com
· Karelport.com
· Dynamic Rebooking
· RoboChat
Bulut tabanlı uygulamalara bunlar gibi pek çok farklı örnek verebilir. Şirketler ihtiyacı olduğu bulut tabanlı uygulamaları kullandığı gibi bazı durumlarda kendi uygulamalarını da geliştirmektedir.
Bulut Tabanlı Çözümler Nelerdir?
Bulut tabanlı çözümler genel olarak 3 kategoride ele alınır. Bulut tabanlı çözümler şu şekildedir;
· IaaS: Hizmet olarak altyapı sunan, bulut tabanlı bir hizmettir. Bilgi işleme temeline dayanır. IaaS, kullanıcılarına depolama ve ağ oluşturma gibi çeşitli hizmetler sunar. IaaS, kullandıkça öde sistemine dayalıdır. Bu sayede şirketler pahalı kaynaklara yatırım yapmak zorunda kalmaz.
· PaaS: Hizmet olarak platform sunan, bulut tabanlı bir hizmettir. PaaS, uygulama ve yazılım geliştirmek isteyenler için internet üzerinden çeşitli donanım ve yazılım araçları sağlar. Baktığımızda PaaS için uygulama geliştirmek için uygun maliyetli yollardan biridir.
· SaaS: Hizmet olarak yazılım sunan, bulut tabanlı bir hizmettir. Bulut tabanın sağlayıcısı olan firma müşterilerinin uygulama ve altyapı barındırma ile çeşitli bakım işlerini üstlenir. Bu sayede kullanıcı önceden belirlemiş olduğu uygulamaları herhangi bir yükleme yapmadan web tarayıcısı üzerinden çalıştırabilir.
Bu 3 ana kategori, birbirinin üzerine eklenerek oluşturulur. Model yükseldikçe, işletmenin iş yükü azaltılmış olur.