Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bilgisayar ortamında işlem yapılan verilerin boyutları oldukça büyümüştür. Özellikle şirketler için oldukça önemli veri ya da dosyaların saklanması ve herhangi bir anda, herhangi bir yerde üzerinde işlem yapılması oldukça önemlidir.
Klasik veri depolamanın dezavantajlarını göz önüne aldığımızda son yıllarda “Bulut Teknolojisi” adı verilen bir teknoloji popülerliğini artmıştır. Bulut Teknolojisinin bu kadar önemli bir noktaya gelmesiyle birlikte bu konu ile ilgili cevaplandırılması gereken sorular ortaya çıkmıştır.
Bu yazımızda sizler için Bulut Teknolojisi ile ilgili Nedir, Ne İşe Yarar ve Nasıl Yapılır sorularına cevap vereceğiz.
Bulut Teknolojisi Nedir?
Bulut Teknolojisi, Bilişim Teknolojisi ya da İngilizce olarak Cloud Computing olarak da bilinir. Bulut Teknolojisi; veritabanı, sunucu, depolama ve yazılım gibi çeşitli bilgi işlem hizmetlerinin internet tabanlı bir ağ ile kullanıcılar arasında veri paylaşımı sağlayan bir hizmet türüdür.
Daha açıklayıcı bir şekilde Bulut Teknolojisi için web tabanlı uygulamalar üzerinden işlemsel kolaylık sağlayan online depolama hizmeti, diyebiliriz.
Günümüzde sık sık kullanılan Bulut Teknolojisi hizmetlerinden bazıları şu şekildedir;
· Yandex.disk
· iCloud
· Google Drive
· Dropbox
Bulut Teknolojisi Ne İşe Yarar?
Günümüzde iş ve günlük hayatta kullanmış olduğumuz bilgisayar, tablet ve telefon gibi teknolojik cihazların hafızası kullanmış olduğumuz dosya ya da verilerin boyutları için yetersiz kalıyor. Böyle durumlarda taşınabilir fiziksel depolama ürünleri kullanılabilir. Ancak Bulut Teknolojisi sağlamış olduğu avantajlar ile daha fazla tercih edilmektedir.
“Bulut Teknolojisi Ne İşe Yarar?” sorusuna bu şekilde cevap verebiliriz. Ancak Bulut Teknolojisinin avantajlarından bahsederek ne işe yaradığını daha iyi kavrayabiliriz. Genel olarak Bulut Teknolojisinin avantajları şu şekildedir;
· Hız
· Küresel esneklik
· Maliyet tasarrufu
· Güvenlik
· Veri kurtarma
· Gizlilik
· Erişim
· Düzenleme
Bulut Teknolojisi Nasıl Yapılır?
Bulut Teknolojisi hizmetleri, kişilerin ya da şirketlerin ihtiyaçlarına göre genel olarak 3 ana model sunulmaktadır. Bu modeller şu şekildedir;
· Hizmet Olarak Platform (PaaS): Geliştiricilerin yazılım çözümleri, mobil ve web uygulamalarını herhangi bir altyapı kurmadan geliştirmeleri, gerekli testleri yapabilmeleri ve yönetmelerini sağlar. Yaygın uygulama geliştirmek için kullanılmaktadır.
· Hizmet Olarak Altyapı (IaaS): Kullandığın kadar öde mantığı olan ve bilgi işleme temeline dayanan bir hizmettir. Bu hizmet ile ağ iletişimi ve depolama gibi çeşitli hizmetler için kiralama yapılabilmektedir.
· Hizmet Olarak Yazılım (SaaS): Bu hizmet ile kullanıcılar herhangi bir yükleme işlemi yapmadan yazılım uygulamalarına erişebilmektedir. Kullanıcılar bu hizmet ile belirlemiş olduğu uygulama ve program gibi çeşitli kaynakları internet üzerinden kullanabilmektedir.
Bu yazımızda sizler için Bulut Teknolojisi ile ilgili Nedir, Ne İşe Yarar ve Nasıl Yapılır sorularına cevap verdik. Bizcom olarak Network Çözümleri, Güvenlik Çözümleri ve Bilgi Güvenliği gibi pek çok farklı alanda şirketlere hizmet veriyoruz. Daha fazla bilgi almak için sitemizi inceleyebilir ya da iletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.