Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bilgisayar günlük ve iş hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Bilgisayarın hayatımızdaki yeri arttıkça, işlem yapılan verilerin boyutlarında da bir artış meydana gelmiştir. Veri boyutlarındaki artış ise şirketler için bazı sorunları beraberinde getirmiştir. Çünkü şirketler için verilerin / dosyaların saklanması ve herhangi bir anda, herhangi bir yerde işlem yapılması son derece önemlidir.
Bu noktada karşımıza “Bulut Teknolojisi” çıkıyor. Bulut Teknolojisi, “Bilişim Teknolojisi” ya da “Cloud Computing” olarak da bilinmektedir. Bulut Teknolojisi ile veritabanı, sunucu, depolama ve yazılım gibi çeşitli bilgi işlem hizmetlerinin internet aracılığıyla kullanıcılar arasında veri paylaşımı yapılabilmesini sağlar.
Günümüzde Bulut Teknolojisi farklı alanlarda aktif olarak kullanıldığı için bu konu ile ilgili bazı sorular sık sık sorulmaktadır.
Bu yazımızda sizler için Bulut Teknolojisinin Avantajlarından, Dezavantajlarından ve Geleceğinden bahsedeceğiz.
Bulut Teknolojisinin Avantajları
Bulut Teknolojisinin akıllara gelen ilk avantajı, günlük hayatta aktif olarak kullandığımız bilgisayar, tablet ya da telefon gibi teknolojik cihazların hafızasının yetersiz kaldığı durumlarda karşımıza çıkıyor. Bu noktada bulut teknolojisinden faydalanarak, cihazlarımızda alandan tasarruf edebiliyoruz. Ancak tabii ki bulut teknolojisinin avantajları bununla sınırlı değildir.
Bulut Teknolojisinin avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz;
· İnternet bağlantınız olduğu sürece bulut teknolojisinde bulunan verilerinize 7/24 ulaşabilirsiniz.
· Bulut platformlarında bulunan bilgileriniz, siz izin vermediğiniz sürece üçüncü şahıslar tarafından görüntülenemez.
· Kullandığınız cihazlarda yaşanabilecek bir arıza sonucu verileriniz bu cihazdan silinse dahi bulut platformlarında kaybolmaz.
· Piyasada bulunan çoğu bulut platformu son derece güvenlidir.
· Şirket içi verimliliği ciddi bir şekilde artırır.
· Bulut teknolojisi ile veri merkezi kurma, donanım ve yazılım satın alma gibi çeşitli gider kalemlerinden ciddi bir şekilde tasarruf edebilirsiniz.
· Bulut teknolojisi oldukça hızlı ve esnektir.
Bulut teknolojisinin bunlar gibi pek çok farklı avantajı bulunmaktadır. Ancak bulut teknolojisinin avantajlarından faydalanmak istiyorsanız, profesyonel destek almanız daha sağlıklı olacaktır.
İlginizi çekebilir : Bulut güvenliği nedir?
Bulut Teknolojisinin Dezavantajları
Bulut Teknolojisinin dezavantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz;
· Bulut teknolojisi internet üzerinden kullanıldığı için internetin olmadığı yerlerde kullanılamaz.
· Bulut platformları son derece güvenli olmasına karşın olası bir siber saldırı yaşanırsa, büyük sorunlar yaşanabilir. Ayrıca platformda bir arıza meydana gelirse, depolanan veriler kaybolabilir.
· Çeşitli sebeplerden dolayı uygulamalar yavaş çalışabilir.
· Sistem güncellemelerinden dolayı çeşitli sorunlar yaşayabilirsiniz.
Genel olarak bulut teknolojisinin dezavantajları bu şekildedir. Bulut teknolojisinden faydalanmak istiyorsanız, avantajlarını ve dezavantajlarını göz önünde bulundurarak bir karar almanız daha sağlıklı olacaktır.
Bulut Teknolojisinin Geleceği
Gelecekte teknolojinin sürekli olarak gelişeceğini varsayarsak, bu teknolojik gelişmeler şüphesiz bulut teknolojisinin gelişmesine de neden olacaktır. Bulut teknolojisinin kullanılmaya başladığı andan itibaren artan kullanıcı sayısı, gelecekte de aynı şekilde artacağı düşünülmektedir.
Son olarak ise gelecekte bulut teknolojisinin dezavantajlarının bir şekilde ortadan kaldırılacağı ve bu şekilde kullanıcı sayısının daha da artacağı düşünülmektedir. Gelişen teknolojinin bulut teknolojisi üzerinde nasıl etkileri olacağı ve bu etkilerin olumlu mu yoksa olumsuz mu olacağını zaman gösterecek.
Bu yazımızda sizler için Bulut Teknolojisinin Avantajlarından, Dezavantajlarından ve Geleceğinden bahsettik. Bizcom olarak Sistem & Veri Depolama Güvenlik Çözümleri ve Bilgi Güvenliği gibi pek çok farklı alanda şirketlere hizmet veriyoruz. Daha fazla bilgi almak için sitemizi inceleyebilir ya da iletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.