IPS Attack (Saldırı Önleme Sistemi), tanımlı tehditleri tespit etmek ve önlemek için çalışan bir ağ güvenliği sistemi olarak bilinmektedir. IPS, ağınızı sürekli olarak izleyerek, olası kötü amaçlı olayları tespit eder ve bunlar hakkında bilgi toplar. IPS Attack daha sonra bu olayları sistem yöneticisine bildirir. Böylece erişim noktalarını kapatmak ve güvenlik duvarlarını gelecekteki saldırıları önleyecek şekilde yapılandırmak için çeşitli faaliyetlerde bulunur. IPS çözümleri, kurumsal güvenlik politikalarındaki sorunları belirlemek, çalışanları ve ağdaki ziyaretçiler bu politikalarda bulunan kuralları ihlal etmekten caydırmak için de kullanılır.
Tipik bir şirket ağında çok sayıda erişim noktası mevcut olduğu için olası ihlal, olay ve tehdit işaretlerini izlemek açısında bir yönteminizin olması gerekir. Bizcom olarak bu yazımızda, IPS Attack nedir ve nasıl çalışır konuları hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.
IPS Attack Nedir?
Bir siber saldırı önleme sistemi olan IPS (Intrusion Prevention System) Attack, tehlikeli, şüpheli ve risk oluşturabilecek aktiviteleri izleyerek engellenmesine yardımcı olur. IPS, sürekli olarak ağ üzerindeki trafiği takip ederek kontrol edilmesini sağlar. Normal dışı bir durum belirlediğinde ise veri akışını kısıtlar ve ağ yöneticisine uyarı gönderir.
IPS Attack Nasıl Çalışır?
IPS sistemi genel olarak güvenlik duvarının arkasında yer alan bir sistemdir. Kötü amaçlı bir aktivitenin tespit edilmesi durumunda bağlantıyı sıfırlamak, yöneticileri uyarmak ve kaynak adresten gelen trafiği önlemek gibi birçok eylemi gerçekleştirir. Ayrıca tehditleri belirlemek için kullanılan birkaç farklı yöntem mevcuttur. Bunlar aşağıdaki gibidir:
İmza Tabanlı: Tespit edilen tehditlerin antivirüs programları tarafından imza olarak ifade edilmesi ile bu terminoloji ortaya çıkmıştır. Bu yaklaşım daha önce bilinen ağ tehditlerinin tekrar bir probleme yol açmasını engellemek için son derece önemlidir.
Anomali Tabanlı: İmza tabanlı izlemeye göre daha güvenilirdir. Bu yöntem, ağ üzerindeki aktiviteleri temel standartlarla karşılaştırır. Yapay zekâ ve makine öğrenimi bu yöntemi desteklemek için kullanılmaktadır.
İlke Tabanlı: İmza tabanlı veya anormal tabanlı yönteme göre daha az bilinir. Kuruluş tarafından tanımlanan güvenlik ilkelerini tehdit eden veya şüpheli durum oluşturan faaliyetleri önler. Bunun için daha önce güvenlik ilkelerini belirlenip, yapılandırmak gerekmektedir.
İlginizi çekebilir : (BYGS) Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi nedir, neden gereklidir?
Bizcom ekibi olarak bu yazımızda, IPS Attack konusu hakkında merak edilenleri sizler ile paylaştık. Hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.