menu menu

Ağ Kimlik Doğrulaması Nedir, Yöntemleri ve Özellikleri Nelerdir?

Ağ kimlik doğrulama yöntemleri kullanıcı güvenliği için oldukça önemlidir. Günümüzde siber alanda yapılan saldırılar ve korsanlara karşı alınabilecek önlemler arasında yer almaktadır. Sistemin amacı erişim, satın alma ya da yapılmak istenen işlemde işlemi yapan kişinin kimliğinin dijitalde doğruluğunu kontrol etmektir.

İnternet ağları üzerinden yapılan siber saldırılarda kullanıcıların ve işlem yapılan platformun güvenliği için farklı doğrulama yöntemleri bulunmaktadır. Firmanızın ve müşterilerinizin güvenliğini arttırmak için kullanabileceğiniz ağ kimlik doğrulama nedir, yöntemleri ve özellikleri nelerdir, sorularına bu içeriğimizde yanıtlar bulabilirsiniz.

Ağ Kimlik Doğrulaması Nedir?

Ağ ve internet araçlarında ve sunucularda verilerin güvenliği için dijital kimlik doğrulaması yapılır. Firma ve müşteriler işlem yaparken kaydedilen verilere istenmeyen kişilere karşı önlem almak gerekir. Ağ güvenliğinde oluşan sorun zaman ve para maliyeti olarak şirkete yansır.

Ödeme yöntemleri, uygulamalara erişim izni için bir dizi yöntemler bulunmaktadır. Müşterilerinizin ve firma çalışanlarınızın bu yöntemleri nasıl kullanabileceğini öğrenmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

İnternet ağları üzerinden cihazlara ve verilere erişim sağlama sırasında ağ kimlik doğrulaması yetkisiz girişleri engelleyebilir. Özellikle ödeme yöntemlerinde kredi kartı ve kişisel verilerin korunması açısından önemlidir.

Ağ Kimlik Doğrulama Yöntemleri ve Özellikleri Nelerdir?

En temel ağ kimlik doğrulama yöntemi şifreleme yöntemidir. İnternetin yaygınlaşması ile bu yöntem bazı noktalarda tek başına yetersiz kalabiliyor. Kullanıcı, kimliğini doğrulamak istediğinde şifre girmek zorundadır fakat şifrenin kolay bulunabilecek seviyede olmaması gerekir.

Ağ kimlik doğrulama yöntemlerinden bir diğeri ise iki faktörlü kimlik doğrulama(2FA) yöntemidir. Bu yöntem birçok uygulama tarafından kullanılmaktadır. Herhangi bir uygulamaya şifre girişi yapılırken kullanıcı kimliğini fiziksel doğrulama yapmanız gerekir.

İlgini çekebilir: Ağ Erişim Kontrolü Nedir?

Biyometrik doğrulama yönteminde, erişim isteyen kişiden yüz taraması ya da parmak izi taraması istenir. Oldukça gelişmiş bir teknoloji olan bu yöntem telefonlarda, mobil bankacılıkta, onaylama süreçlerinde kullanılmaktadır. Şifre yerine parmağınızı okutarak ya da yüz taraması yaparak işleminize erişim sağlayabilirsiniz.

Yazılım ve donanımlarla sisteme erişmek isteyenleri engellemek olarak CAPTCHA’ler kullanılır. İşlem sırasında görsel seçimi, harf denetimi seçenekleri kullanılır.

İki aşamalı doğrulama yöntemleri, birçok alanda kullanılır. Bu yöntemde telefona onay kodu gelir ya da e-posta üzerinden giriş yapılır.

Ağ kimlik doğrulama yöntemleri firmaların ve kullanıcıların güvenliği açısından oldukça önemlidir. Güvenliğinizi arttırmak için Bizcom içeriklerini inceleyebilir ve hizmetlerimizden faydalanabilirsiniz.