Bilgisayar ağları bilgi alışverişinin gerçekleştiği ve bilgiye kolay ulaşım imkanı yaratan bilgi havuzlarıdır. Bilgisayar ağları içerisinde önemli veriler bulunabilir. Bu yüzden bu ağların güvenliği çok önemlidir.
Bilgisayar ağların güvenliğinin sağlanabilmesi için çeşitli yöntemlerden ve uygulamalardan faydalanılabilir. Baktığımızda en sık kullanılan yöntemlerden biri Firewall’dır. Firewall yani Güvenlik Duvarı bilgisayar ağların güvenliğinin sağlanabilmesi gibi pek çok alanda kullanılabilir.
Bu yazımızda sizler Firewall Nedir, Firewall Ne İşe Yarar, Firewall Ne Kadar Güvenlidir ve Firewall İle Neler Yapılabilir sorularına cevap vereceğiz.
Firewall Nedir?
Firewall ya da Türkçe karşılığı olan Güvenlik Duvarı, ağa gelen ve ağdan giden verileri kontrol eden bir ağ güvenlik sistemidir. Firewall ağ kontrolünü gerçekleştirirken aynı zamanda internet trafiği çeşitli filtrelemelerden geçirir.
Ayrıca firewall sanılanın aksine yakın bir zamanda kullanılmaya başlanmamıştır. Firewall sistemleri 1980’li yıllarda ortaya çıkmış olan bir teknolojidir.
Firewall Ne İşe Yarar?
Firewall sistemleri, sisteme gelen ve giden tüm ağ trafiğini kontrol eder ve belirli filtrelerden geçirir. Firewall ağ trafiğinde güvenli olmayan bir kaynaktan gelen veriyi tespit ederse kullanıcının tercihleri doğrultusunda ya bu veriyi engeller ya da kullanıcıya bir rapor sunar. Yani Firewall temel olarak ağ güvenliğini sağlamaya yarar.
Firewall’ı daha iyi anlamak için Türkçe karşılığı olan duvara benzer bir yapı düşünebiliriz. Bu duvar bilgisayar ile internet arasındadır ve bilgisayarınıza zarar verecek olan verilerin geçişini engeller.
İlginizi çekebilir : Yerel Alan Ağı
Firewall Ne Kadar Güvenlidir?
İnternet ortamında alınan önlemler en üst düzeyde olsa dahi hiçbir zaman %100 güvenlidir denemez. Ancak doğru seçimlerin yapılması ile %100’e yakın bir güvenlik sağlanabilir. Aynı durum Firewall için de geçerlidir. Doğru seçilen ve doğru uygulana bir Firewall ile ağ güvenliğinizi maksimuma çıkartabilirsiniz.
Firewall sistemlerini yapılarına göre ikiye ayırabiliriz. Bunlar şu şekildedir;
· Yazılımsal Firewall: Bu firewall türünde herhangi bir donanıma ihtiyaç duyulmaz. Server’in bulunduğu bilgisayara kurulup, yönetilen firewall çeşididir. Genel olarak az sayıda bilgisayarın bulunduğu ağlarda kullanılır. Kullanımı kolaydır ve arayüzü oldukça basittir.
· Donanımsal Firewall: Bu firewall türünde ekstra cihaz kullanılıyor. Kullanılan cihaza yüklene firewall yazılımı ile tüm sistemin veri trafiği kontrol edilebilir. Üst düzey güvenlik sağlamak için kullanılan bu firewall sistemini arayüzleri biraz karmaşıktır.
Firewall sistemleri yapısına göre farklı çeşitlere sahip olduğu gibi aynı zamanda da mimarisine göre de farklı çeşitlere sahiptir. Bunlar şu şekildedir;
· Statik Paket Filtre Firewall
· Devre Seviyesi Firewall
· Dinamik Paket Filtre Firewall
· Proxy Destekli Firewall
· Melez Firewall
Kullanacak olduğunuz firewall sistemi yapısı ve mimarisini belirlemek için alanından uzman çalışanları bulunan bir firma anlaşmanızda fayda var. Bu sayede firewall sistemlerinizin güvenliğini maksimuma çıkartabilirsiniz.
Firewall İle Neler Yapılabilir?
Firewall ile yapabileceklerinizden bazıları şu şekildedir;
· Şirket ağınızı iç ve dış tehditlere karşı koruyabilirsiniz.
· İnternet ile ağınız arasındaki veri alışverişi işlemlerinin kontrolünü sağlar.
· Kötü amaçlı yazılımlara karşı sisteminizi koruyabilirsiniz.
· Şirketinizin bünyesinde bulunan bilgisayarların istemediğiniz internet sitelerine girişlerini engelleyebilirsiniz.
· Veri hırsızlıklarının önüne geçebilirsiniz.
· Şirkette olmasanız dahi şirketinizin kamera sistemlerine bağlanabilir ve görüntüleri izleyebilirsiniz.
· Her çalışanınıza özel politikalar oluşturabilirsiniz.
Firewall ile bunlar gibi pek çok farklı işlem gerçekleştirilebilir.
Bu yazımızda sizler Firewall Nedir, Firewall Ne İşe Yarar, Firewall Ne Kadar Güvenlidir ve Firewall İle Neler Yapılabilir sorularına cevap verdik. Bizcom olarak Network Çözümleri, Güvenlik Çözümleri ve Bilgi Güvenliği gibi pek çok farklı alanda şirketlere hizmet veriyoruz. Daha fazla bilgi almak için iletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.