UNIFIED SASE: Ağ Güvenliğinin Üçüncü Çağı
Siber güvenlik pazarının bugün karşı karşıya olduğu en büyük üç pazarın uç nokta güvenliği, ağ güvenliği ve kimlik güvenliği olması şaşırtıcı değil. Evet, e-posta güvenliği, web güvenliği, bulut güvenliği, SIEM ve SOC gibi diğer büyük siber güvenlik pazarları var, ancak bu üç pazar, siber güvenlik pazarının %50`den fazlasını oluşturuyor ve herhangi bir müşterinin bütçesinde büyük bir yer kaplıyor.
Elbette, diğer her pazar veya teknolojide olduğu gibi, ağ güvenliği de özellikle yeni özellikler eklendikçe veya bir platformda birleştirildikçe son yirmi yılda birkaç evrim döngüsü geçirdi. Bugün, ağ güvenliği üçüncü büyüme çağına başladı.
Ağ Güvenliğinin Üçüncü Çağı: Unified SASE
Ağ güvenliğinin üçüncü çağına geçerken, geleneksel sınırlar tamamen yeniden hayal edildi. Bugünün son derece dağıtılmış ortamını güvence altına almak için, daha geniş kapsamlı bir platforma ihtiyaç duyulmaktadır. Bu platform, hibrit işgücü, dağıtılmış kenar ve çoklu bulut ortamları boyunca çalışabilen bir platform olmalıdır. Ayrıca, ağ ve güvenliğin tüm kenarlarda birleşmesini genişletmek için birden fazla form faktörünü destekleyerek çalışmalıdır - fiziksel ve sanal cihazlar, çoklu bulut platformları ve hizmet olarak sunulanlar. Buna Unified SASE diyoruz.
Bu yeni yaklaşım, korumaları yalnızca dış tehditlere karşı savunmanın ötesine taşıyarak, verilerin nerede olursa olsun tutarlı bir şekilde güvenliğini sağlamaya olanak tanır. Bunu başarmak için, Unified SASE bileşenlerinin derinlemesine entegre edilmeleri gerekir ve çözüm, tehditleri nerede olursa olsun ağa hedeflendikleri noktada neredeyse gerçek zamanlı olarak tespit edebilmesi, ilişkilendirebilmesi ve yanıtlayabilmesi için yapay zekaya dayalı olmalıdır.
Unified SASE`nin Temel Bileşenleri:
Unified SASE, birden fazla güvenlik işlevini tek bir bulut hizmeti olarak sunar. Bu işlevler şunları içerir:
Güvenlik duvarı: Yetkisiz erişimi önlemek için bir ağın girişini ve çıkışını kontrol eden bir cihaz.
Zintrusion Prevention System (IPS): Bilinen saldırılara karşı koruma sağlayan bir sistem.
Veri Kaybı Önleme (DLP): Hassas verilerin yetkisiz erişimden korunmasını sağlayan bir çözüm.
Sandboxing: Şüpheli dosyaları ve URL`leri izole ederek ve analiz ederek kötü amaçlı yazılımlara karşı koruma sağlayan bir teknik.
Web Güvenliği: Web tabanlı saldırılara karşı koruma sağlayan bir çözüm.
Uzak Erişim: Güvenli bir şekilde uzaktan ağa erişim sağlayan bir çözüm.
Bulut Güvenliği: Bulut ortamlarında veri ve uygulamaları koruyan bir çözüm.
Birleşik SASE`nin Avantajları:
Geliştirilmiş güvenlik: Birden fazla güvenlik işlevini tek bir platformda birleştirerek, birleşik SASE daha kapsamlı ve tutarlı güvenlik sağlar.
Basitleştirilmiş yönetim: Tek bir platformu yönetmek, birden fazla ayrı çözümü yönetmekten daha kolay ve daha az maliyetlidir.
Artan çeviklik: Birleşik SASE, kuruluşların yeni tehditlere ve değişen iş gereksinimlerine hızla uyum sağlamasına olanak tanır.
Geliştirilmiş ölçeklenebilirlik: Birleşik SASE, kuruluşların ihtiyaç duydukça kolayca ölçeklendirebilecekleri esnek bir çözüm sunar.
Düşük maliyetler: Birleşik SASE, donanım ve yazılım maliyetlerini düşürmeye yardımcı olabilir.
Bağlantılar, ağlar ve uç nokta cihazları için tasarlanmış korumaları birleşik bir güvenlik stratejisine entegre ederek, ağ güvenliğinin bu üçüncü çağı güvenliği tüm uç noktalara genişletir. Unified SASE`nin entegre platform tabanlı yaklaşımı, kuruluşların ihtiyaçları doğrultusunda ağlarını kurmalarına ve geliştirmelerine olanak tanır. Bu sayede kuruluşlar, güvenlik, performans veya kullanıcı deneyiminden ödün vermeden iş taleplerine cevap verebilir. Sahip olduğu doğal uyum yeteneği aynı zamanda önümüzdeki dönemde karşılaşacağımız zorluklara karşı bir yol da sunar.