Teknolojinin gelişmesiyle birlikte günümüzde şirketler, neredeyse tüm işlemlerini internet üzerinden gerçekleştirebiliyor. İnternet üzerinden gerçekleştirilen işlemler, her ne kadar büyük avantajlar sağlamasına rağmen bazı dezavantajlar da mevcuttur. Bu dezavantajların en büyüğü ise gerçekleşebilecek olan siber saldırılardır. Siber saldırı ile şirketler büyük zararlar ile karşı karşıya kalabilir.
Ancak siber saldırının gerçekleşebilme ihtimaline karşılık şirketler, internet ortamını kullanmaktan vazgeçmez. İnternet ortamından vazgeçmek yerine daha mantıklı bir hamle olan kullandıkları ortamı daha güvenilir bir hale getirmeye çalışır. İnternet ortamının güvenli bir hale gelmesi için kullanılan sistemlerden biri de IPS (Saldırı Tespit ve Önleme Sistemi) olarak bilinir.
Bu yazımızda sizler için IPS (Saldırı Tespit ve Önleme Sistemi) Nedir, Nasıl Çalışır ve Ne İşe Yarar sorularına cevap vereceğiz.
IPS (Saldırı Tespit ve Önleme Sistemi) Nedir?
Intrusion Prevention Systems kısaca IPS, dilimize Saldırı Engelleme Sistemleri ya da Saldırı Tespit ve Önleme Sistemi olarak çevriliyor. IPS, aktif olarak kullandığınız sisteme karşı gerçekleştirilebilecek olan siber saldırıların engellenmesini sağlayan sistemlerdir.
IPS, farklı çeşitlere sahiptir. Bunlar;
· Wireless Intrusion Prevention Systems (WIPS)
· Host Based Intrusion Prevention (HIPS)
· Network Based Intrusion Prevention (NIPS)
· Network Behavior Analysis (NBA), şeklindedir.
IPS (Saldırı Tespit ve Önleme Sistemi) Nasıl Çalışır?
IPS, tüm ağ trafiğini tarayarak işlem yapmaktadır. IPS şunlar gibi çeşitli tehditlerin önüne geçebilmek için tasarlanmıştır;
· Virüsler
· Hizmet Reddi (DoS) saldırısı
· Dağıtık Hizmet Reddi (DDoS) saldırısı
· Farklı suistimal türleri
· Solucanlar
IPS, bunlar gibi çeşitli tehditlere karşı ağınızı sürekli olarak denetler ve kötü amaçlı uygulama, yazılım gibi olayları arar, aynı zamanda bu olaylar hakkında gerekli bilgileri toplar. Herhangi bir kötü amaçlı olay tespit edilirse, IPS bu durumu sistem yöneticisine bildirir. Ardından erişim noktalarını kapatmak ya da firewall’ları gelecekteki saldırıları önleyebilecek şekilde yapılandırma işlemi gibi çeşitli önleyici aksiyonlarda bulunur.
İlginizi çekebilir: Firewall nedir, ne işe yarar?
IPS (Saldırı Tespit ve Önleme Sistemi) Ne İşe Yarar?
IPS, Türkçe karşılığından da anlaşılabileceği üzere sisteminize karşı olan saldırıların tespitini ve önleme işlemini gerçekleştirir. IPS yani saldırı tespit sistemi şu işlemleri yapar;
· Bağlantının sıfırlanması
· Yöneticiye saldırı anında uyarı gönderme
· Kötü amaçlı paketlerin bırakılması
· Paket akışını birleştirme
IPS, bunlar gibi pek çok farklı işlemi gerçekleştirmektedir. IPS, şirketlerin siber güvenliğini sağlayabilmesi adına oldukça önemlidir. Yani IPS, şirketlerin siber güvenliğini sağlayabilmesine yardımcı olmaktadır ve şirkete pek çok farklı şekilde katkı sağlar.
Bu yazımızda sizler için IPS (Saldırı Tespit ve Önleme Sistemi) ile ilgili Nedir, Nasıl Çalışır ve Ne İşe Yarar sorularına cevap verdik. Bizcom olarak Network Çözümleri, Güvenlik Çözümleri ve Bilgi Güvenliği gibi pek çok farklı alanda şirketlere hizmet veriyoruz. Daha fazla bilgi almak için iletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.