Günümüzde siber saldırılar ve bu saldırılar sonucu yaşanabilecek iş aksamalarının oluşmaması için çeşitli önlemler alınmaktadır. Bu güvenlik önlemleri ile her işletmenin kendini güvence altına alması mümkündür. Bilgilerimizi ve kurumsal verilerimizi güvence altına almak göz korkutucu bir işlem olarak görülebilir. Teknolojinin evrimi ve siber tehditlerin büyümesi, aynı zamanda bütün ölçülerdeki kurumlar arasında ihlallerde de artışa neden olmuştur. Siber güvenlik için alınması gereken önlemler merak edilen konular arasında yer almaktadır. Bizcom olarak bu yazımızda kurumsal firmaların dikkat etmesi gereken 5 güvenlik önlemini sizler ile paylaşacağız.
İşletim Sistemlerinizi Güncel Tutun
Kullandığınız yazılımları ve programları güncel tutmanız şu an için bilinen birçok tehlikeye karşı kendinizi ve bilgisayarınızı korumanız anlamına gelir. Bunun yanı sıra güncel olmayan pek çok sistem hala eski saldırılara maruz kalma riski altındadır. Böyle bir duruma davetiye çıkarmamak için işletim sistemlerinizi güncel tutmalı, düzenli olarak takip etmeli ve tüm uygulamalarınızı kontrol etmek için yapmanız gereken güncellemeleri takip etmelisiniz.
Firewall Cihazı ya da Antivirüs Yazılımı Kullanın
Firewall cihazınız için antivürüs yazılımları kullanmanın birçok faydası bulunmaktadır. Bunlar aşağıdaki gibidir:
1. Virüslerden ve casus yazılımlardan korunmanıza olanak sağlar.
İlginizi Çekebilir : Cisco Secure EndPoint (AMP for EndPoint)
2 2. Kimlik avı saldırılarına karşı korur.
3. Web koruması imkânı sunar.
İlginizi Çekebilir : Cisco Umbrella
4. Çıkarılabilir cihazın hızlı taranmasını mümkün kılar.
5. İki yönlü güvenlik duvarı koruması sağlar.
6. Reklamları ve spam web sitesini engelleyebilir.
7. Şifre koruması avantajı sağlar.
İlginizi Çekebilir : DUO - Multi-Factor Authentication (MFA)
8. Hack saldırılarına karşı koruma imkânı sunar.
Crack`li veya Yayımcısı Bilinmeyen programları İndirmeyin
Crack’li veya yayımcısı bilinmeyen programları indirmenin birçok zararı bulunmaktadır. Crack`li yazılımlar, tarayıcınızı zararlı sitelere yönlendirebilmektedir. Bu tür sitelerden ise bilgisayarınıza adware ve hatta fidye gibi virüsler dahi bulaşabilir. Ayrıca crack`li yazılımları indirmek ve kullanmak yasa dışı olduğu için suç teşkil etmektedir. Buna kıyasla küçük bir sorun olsa da Adobe gibi bazı firmalar, sizi kendi yazılımlarını kullanmaktan menedebilir. Elbette bu durum, şirketlerde büyük bir soruna yol açabilir.
Bilinmeyen E-Postaları Engelleyin
E-posta güvenlik riskleri giderek artmaktadır. Bilinmeyen e-postalar çeşitli yollar ile virüs içerebilir. Kimlik avı, fidye yazılımı ve diğer kötü amaçlı yazılım saldırıları, şu an birçok kuruluş için büyük bir risk olarak görülmektedir. Bu nedenle büyük veya küçük işletmeler, ortaya çıkan e-posta güvenlik risklerine karşı kendilerini korumalıdır. Şu an siber saldırıların %90’ından fazlasının bir e-posta yoluyla yapıldığı düşünüldüğünde e-posta hala güvenlik zincirindeki en zayıf halkalardan birisi olarak görülmektedir. Bu nedenle siber suçlulara yönelik saldırıları sona erdirmek, geniş çaplı bir e-posta güvenlik prosedürü gerektirir.
İlginizi çekebilir : En güvenli veri saklama, depolama yöntemleri nelerdir?
Verileri Yedekleyin
Veriler hem işletmeler hem de kişiler için en önemli bilgileri içermektedir. Bazı şirketlerin temeli ve sürekliliği mevcut verilerine bağlıdır. Bu nedenle veri kaybına karşı yedek planlar yapmak ve veri kaybı meydana gelmeden önce veri yedekleme çözümlerine başvurmak son derece önemlidir. Günümüzde iş sürekliliği; verilere her zaman ve her şartta ulaşabilmeyi zorunlu hale getirmiştir.
Kısa sistem kesintileri ya da verilere geçici süre ulaşamamak kurumu ya da firmaları ciddi kayıplara sürükleyebilmektedir. Verilerin fiziksel olarak korunması için veri yedeklemeden yararlanmak doğal felaketler ya da olası teknik arızalarda hayati önem taşıyan verilerinizin korunmasına yardımcı olur.
Bizcom ekibi olarak bu yazımızda güvenlik önemleri konusunu ele aldık. Amacımız, IT sektöründe hızla değişen ve gelişen teknoloji ile uyumlu esnek çözümler sunmaktır.