Elektronik cihazların ve internet ağlarının kullanıldığı firmalarda güvenlik açıkları bulunabilir. Gerekli yazılım güncellemelerinin yapılmaması, sistemsel eksiklerin bulunması kuruluşu saldırıya açık hale getirebilir. Kötü niyetli kişilerin saldırılarına açık hale gelen koruma mekanizmasında sorunlara yol açarken çözümünde zaman ve para kaybına neden olabilir. Gerekli önlemlerin alınması ve eksiklerin giderilmesinde penetrasyon (sızma) testi uygulanır. Sistem kontrol edilerek açıkların, veri kaybının ve yetkisiz erişim savunmasının güvenliği sağlanabilir. Dijital dönüşümlerle firmalar internet ortamında web site, uygulama gibi pek çok çeşitliliği sunarken uygulamaları gereken penetrasyon sızma testi nedir, aşamaları nelerdir, sorularına bu içeriğimizde detaylı yanıtlar vereceğiz.
Penetrasyon (Sızma) Testi Nedir?
Sızma testi, bilgisayar sistemine karşı olabilecek saldırıların tespit edilmesinde kullanılır. Sızma testi, güvenlik açıklarının kontrol edilmesinde kullanılan simülasyondur. Web uygulaması güvenliği içerisinde güvenlik duvarını kontrol etmek ve güçlendirmek için sızma testi yaygın olarak kullanılmaktadır.
Sızma testinde siber saldırı yapılıyormuş gibi sistemin denetlenmesi sağlanır. Sistemdeki güvenlik açıklarını tespit ederek oradan saldırı yapabilecek kişilere karşı önlemler alınabilir. Hatalı kodlama, güncelleme, veri değişikliği gibi birçok değişiklikten dolayı bilişim alanında açıklar oluşabilir. Kurumsal işletmeler için bu maddi ve manevi olarak yıpratıcı olurken sızma testi bu bağlamda yaygın olarak kullanılır.
Penetrasyon testi, kod enjeksiyon saldırılarına duyarlı, temizlenmemiş girdiler gibi güvenlik açıklarını ortaya çıkarmak için kullanılırken farklı aşamalar bulunmaktadır. Uygulama protokolleri arabirimleri, API’ler, sunucular kontrol edilir ve bu testi uygulayan uzman kişi gerekli düzenlemeleri gerçekleştirir ya da rapor olarak firmaya sunar.
Penetrasyon (Sızma) Testi Nasıl Yapılır?
Şirketlerin dijital ortamdaki verileri, yapılan işlemler ve kullanılan birçok metriğin kullanımında güvenlik açıklarının tespit edilerek önlem alınması para ve zaman kaybının ortadan kaldırılması için önemlidir. Uzman kişiler tarafından uygulanan sızma testi şirketlerin tüm sistemleri ve altyapıları kontrol edilir. Gerekli araç ve yöntemler kullanılarak sisteme sızılabilecek yollar tespit edilerek açıkların kapatılması sağlanır.
Tavsiye içerik : IPS (Saldırı Tespit ve Önleme Sistemi)
Penetrasyon (sızma) testi, yapılan değişikliklerin kontrol edilmesinde kullanılır. Simülasyon olarak uygulanan bu test gerçek saldırılardan önce uygulanır. Bilişim alanında hizmet veren uzmanlar tarafından sistem incelenerek güçlü ve zayıf yönler tespit edilir. Sisteme giriş yapabilecek kişilerin kullanacağı yöntem ve sistemler göz önünde bulundurularak sızma testi uygulanır. Temel olarak sızma testi süreci 5 aşamadan oluşmaktadır. Bu adımlar kendi içerisinde ayrı ayrı olarak da ele alınabilir. Sızma testi süreci, planlama ve keşif, tarama, sistem erişimi kazanma, kalıcı erişim ve son analiz ve rapor olarak aşamalara ayrılmaktadır.
Penetrasyon (Sızma) Testi Aşamaları Nelerdir?
Firmaların alt yapı ve sistem içerisinde açıkları bulmak için yapılan sızma testi 5 temel aşamadan oluşur. Penetrasyon testi, uzman ve yetkili kişiler tarafından gerçekleştirilir. Sızma testi aşamaları şu şekildedir;
1.Aşama: Planlama ve Keşif
Sızma testi sırasında yapılacaklar, sistem hakkındaki veriler bu aşamada toplanır. Araştırma ve denetim hangi alanlarda yapılacak ve işlem derinliği nasıl olacak bu noktada belirlenir.
2.Aşama: Tarama
Planlama aşamasında belirlenenlere göre cihaz, sistem ve ağ eksiklerini bulmak için tarama araçları kullanılır. Bu aşamada zayıf olan alanlar belirlenir ve sonraki aşamaya geçiş yapılır.
3.Aşama: Sistem erişimi
Güvenlik açıkları taramadan sonra belirlendiğinde sisteme ne kadar erişilebileceği kontrol edilir.
4.Aşama: Kalıcı Erişim
Bu aşamada sisteme erişmek isteyen kişilerin sistem içerisinde ne kadar süre kalabileceği belirlenir. Bu aşama uzun tutulur ve dikkat edilmesi gerekir. Test sırasında en önemli verilere erişilebilirlik kontrol edilir.
5.Aşama: Analiz ve Raporlama
Sızma testinin son aşamasında test sonuçları analiz edilir ve raporlama yapılır. Bu analizler içerisinde güvenlik açıklarından kaynaklanan riskler, sisteme girebilecek araçlar, güvenli alanlar, güvenlik açıklarına karşı ne kadar önlem alınacağı belirlenir.
Penetrasyon testi nedir, nasıl uygulanır, sorularını bu içeriğimizde yanıtladık. Sistemsel güvenlik ve sızma testi hizmetlerinden faydalanmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.